de campagne Jai Jagat 2020
Basisfilosofie
De 'geest' van Jai Jagat
De campagne Jai Jagat 2020 promoot geweldloze actie als middel om mondiale vrede en welzijn te bereiken.
De Lange Mars
New Dehli - Genève
De 'Lange mars' startte op 2 oktober 2019, de dag van de 150ste verjaardag van de geboorte van de Mahatma Gandhi. Op 15 maart werd ze onderbroken in Armenië, vanwege Covid-19.
Historiek en achtergrond
initiatief van Rajagopal PV, volgeling van de geweldloze actie van Gandhi
Rajagopal P.V.
Jai Jagat of "One Planet All People", waar niemand achterblijft - geen persoon, geen groep, geen natie en zelfs geen levend wezen. Toen Vinoba Bhave, een aanhanger van Gandhi, de term 'Jai Jagat' formuleerde, was hij er zeker van dat een grotere sociale, politieke, economische en ecologische inclusie onveranderlijk zou leiden tot vrede. Jai Jagat dringt aan op een nieuw mondiaal model van 'bottom-up' ontwikkeling en is een rechtvaardige manier van samen leven op aarde.
De Jai Jagat-campagne bouwt verder op de ervaringen van leiders zoals Mahatma Gandhi, Dr. Martin Luther King Jr., Nelson Mandela, Moeder Theresa, suffragette Emmeline Pankhurst, milieudeskundige Rachel Carson en vele anderen. Net zoals elk van hen geweldloze strategieën gebruikte om mensen wereldwijd te verenigen, vooral voor degenen die van hun rechten waren beroofd, groeide geweldloosheid in hun individueel engagement en leidde hen ertoe om voor gerechtigheid te vechten terwijl ze zaden van vrede zaaiden.
Ekta Parishad : de basis van Jai Jagat 2020
Jai Jagat komt ook voort uit een eigentijdse ervaring van een Indiase volksbeweging, bekend als Ekta Parishad (Forum van Eenheid), die alom geprezen werd om zijn lange marsen, die de armste en meest gemarginaliseerde mensen samenbrengen om machtsverhoudingen aan te vechten, en die regeringen, door geweldloze actie, onder druk zette voor beleidsverandering.
Geweldloosheid
Geweldloosheid betekent geen geweld gebruiken. Maar dit betekent niet dat je niets doet.
De Jai Jagat 2020-campagne promoot geweldloze actie als middel om mondiale vrede en welzijn te bereiken. Geweldloze actie is geen ideologie, maar een strategie, een aanpak, een methode.
Geweldloosheid, gebruikt als leidraad voor collectieve actie voor verandering, is een middel om conflicten op te lossen en vrede te implementeren.
Conflict maakt deel uit van de menselijke natuur - het maakt zelfs deel uit van de natuur zelf. Onder mensen en naties komen voortdurend conflicten voor en niet allemaal hebben ze het bij het verkeerde eind, veel belangrijke maatschappelijke veranderingen werden bereikt door een conflictsituatie.
Maar meestal gaan mensen gewelddadig, met terreur en oorlog om met conflict.
Wij geloven dat gewelddadige vredesopbouw niet mogelijk is en dat een conflictoplossing die met geweld wordt bereikt altijd een van de betrokken partijen zal schaden en in de toekomst meer geweld zal veroorzaken.
Jai Jagat 2020 is een geweldloze campagne om gezamenlijk na te denken en te handelen voor wereldwijde vrede en rechtvaardigheid.
Copyright JaiJagat2020.be vzw © 2019 - Privacy Policy & Cookie policy -